Häst- och husdjursjuridik

Häst- och husdjursjuridik

Att köpa eller sälja häst är svårt. Både känslomässigt, ekonomiskt och juridiskt. Vi på Advokatbyrån Limhamnsjuristen hjälper dig, oavsett om du är köpare eller säljare, privatperson eller näringsidkare. Vi har en bred kompetens inom området genom flera medarbetare som har praktiskt erfarenhet av hästar, hästsport och hästverksamhet.

Ett välskrivet avtal kan vara avgörande vid en senare tidpunkt, då eventuella frågeställningar eller problem uppstått.

Standardavtal, vilka är vanligt förekommande i branschen, vållar mer problem än vad de gör nytta. Vi vågar till och med påstå att det i många fall kan vara mer fördelaktigt för parterna att inte ha ett avtal alls än att ha ett standardavtal. Vi hjälper er även med fodervärdsavtal, inackorderingsavtal samt uppstallningsfrågor.

Givetvis är du även välkommen när det redan inträffat problem och du befinner dig i en tvist, oavsett om det gäller tvist på grund av dolda fel på hästen eller någonting helt annat.

_________________________________________________________________________________________________

I vår monter på Falsterbo Horse Show hade vi en frågesport med fyra frågor, där vi upplever att man kanske ofta har lite missuppfattningar om vad som gäller juridiskt. Observera att frågorna är ganska generella och att i ett enskilt ärende kan finnas omständigheter som gör att svaren kan bli annorlunda. Svaren ska således inte ses som något som alltid gäller, utan det är som så ofta i juridiken – Det beror på. Således frånsäger vi oss allt rådgivningsansvar vad gäller svaren nedan.

 1. Du har levt tillsammans med din sambo i 10 år. Din sambo äger den gemensamma bostaden, men du har stått för de flesta inköpen till hemmet (möbler, mat osv.). Din sambo omkommer hastigt i en bilolycka. Vad händer med kvarlåtenskapen?
  Svar: (X) Du ärver ingenting efter din sambo.
 2. Du köper en häst av en privatperson. Hästen går igenom veterinärbesiktningen hemma på gården. Ett år senare upptäcks fel i hästens rygg som uppenbart funnits före köpet. Vad kan du göra?
  Svar: (2) Eftersom det är ett köp mellan två privatpersoner regleras affären i enlighet med köplagen. Du som köpare har då rätt att reklamera varan inom 2 år efter köpet.
 3. Du är gift och all er egendom är enskild. Din make har en skuld på 450 000 kronor. Borgenären (långivaren) vill ha betalt. Din make har ingen betalningsförmåga. Kan borgenären kräva dig på pengarna?
  Svar: (X) Nej. Vardera make står sina egna skulder under äktenskapet.
 4. Du skadas i en trafikolycka. Efter ett halvår är du fortfarande sjukskriven från ditt arbete. Du har fram till nu fått ersättning från ditt och skadevållarens försäkringsbolag. Du känner att försäkringsbolaget ser till sitt bästa och du känner dig lurad. Vad kan du göra?
  Svar: (1) Du kontaktar ditt försäkringsbolag och säger att du behöver ett ombud som hjälper dig. Kostnaderna för detta ska ditt försäkringsbolag stå för.