Vad innebär den nya socialtjänstlagen?

Från och med den 1 juli 2025 gäller en ny socialtjänstlag i Sverige. Syftet med den nya lagen är att skapa en modern och tydligare reglering som ska vara enklare både för allmänheten och för socialtjänstens personal att förstå och använda. Många av reglerna från den gamla lagen finns kvar, men flera viktiga förändringar införs. 

En av de största nyheterna är att socialtjänsten får ett tydligare uppdrag att arbeta förebyggande. Det betyder att man inte bara ska ingripa när problem redan har uppstått, utan också arbeta aktivt för att förhindra att människor hamnar i svåra situationer, som exempelvis hemlöshet, missbruk eller våld i nära relationer. Det förebyggande arbetet ska även rikta sig till barn och unga, med särskilt fokus på att motverka kriminalitet och utanförskap. 

En annan viktig förändring är att socialtjänsten ska vara lättare att nå. Det ska vara enkelt att ta kontakt, oavsett om man vill ringa, besöka ett kontor eller använda digitala tjänster. Tanken är att tröskeln för att söka stöd ska bli lägre, så att fler vågar och kan be om hjälp i tid. 

Barns rättigheter förstärks i den nya lagen. När socialtjänsten fattar beslut som rör barn ska barnets bästa alltid väga tyngst. Barn ska också få information på ett sätt som de förstår och ges möjlighet att uttrycka sina egna åsikter. Det är en viktig del i arbetet för att barn ska bli mer delaktiga och känna sig trygga i kontakten med socialtjänsten.  Denna del menar jag är särskilt viktig att följa då det är min uppfattning att barns rättigheter ofta kommit i skymundan till förmån för andras intressen och rättigheter. Barnets bästa har inte alltid varit i centrum enligt min erfarenhet. 

En annan nyhet är att kommunerna får möjlighet att erbjuda vissa typer av stöd utan att först göra en individuell behovsprövning. Föräldrar kommer till exempel att lättare få tillgång till föräldrastödsamtal och samarbetssamtal utan att behöva ansöka om att ett ärende ska öppnas. Det ska underlätta för socialtjänsten att sätta in tidiga insatser innan problemen växer sig stora. Samtidigt ska allt arbete vila på vetenskap och beprövad erfarenhet, vilket innebär att både forskning och praktisk erfarenhet ska ligga till grund för hur stödet utformas. 

Den nya socialtjänstlagen bygger i grunden på tanken att socialtjänsten ska utgå från varje persons individuella behov och förutsättningar. Alla människor är olika, och stödet ska anpassas därefter. Det handlar om att stärka människors möjligheter att leva ett självständigt liv med god livskvalitet. Jag hoppas på att den nya lagen kommer att medföra en verklig förändring i synen på människor och att socialtjänsten förstår att inte alla passar in i samma mall och att de tillåter individualism. 

För dig som har kontakt med socialtjänsten innebär den nya lagen bland annat att det ska bli tydligare vilka rättigheter du har, att det ska bli enklare att komma i kontakt med socialtjänsten och att du i större utsträckning ska kunna vara delaktig i beslut som rör dig eller ditt barn. 

Om du vill veta mer om vad förändringarna betyder i praktiken eller om du behöver juridisk rådgivning i frågor som rör socialtjänst, är du varmt välkommen att kontakta oss på Advokatbyrån Limhamnsjuristen. Vi hjälper dig gärna att få klarhet i dina rättigheter och hur du kan gå vidare i just din situation.
 

Diana Saelöen
Advokat